Tuesday, April 4, 2017

Percintaan Jarak Jauh (PJJ) / Long Distance Relationship (LDR)

Assalamualaikum korang2 semua...


Well said.. kalau kita perasan bila baca mana2  artikel yang cerita pasal LDR nie nampak sweet sngt kan?? lagi2  bila situasi mcm nie difilemkan atau dijadikan drama.. memang nampak romantik sangattt..siap berangan nk jd heroin dalam tu..then perasan macam dunia tu kau dan pasangan kau yang punya.. haha.. tapi hakikatnya, macam2  persoalan bermain dalam kepala otak tu.. "boleh ke bertahan dengan berhubung jarak jauh semata tanpa berdepan? tanpa nampak depan mata? boleh ke maintain kasih sayang dengan someone yang tak ada depan mata kita?? boleh percaya ke pasangan kita tu jujur dan setia plus tak curang???". Actually yes u can.. as long as u put your trust at the first place in your relationship plus always be loyal and honest to your partner..selebihnya kita berserah je pada Allah.. sesungguhnya kita hanya mampu merancang..tuhan yang menentukan semuanya kan??? kita kena percaya ajal maut, jodoh pertemuan semuanya di tangan tuhan..orang yang ada depan mata kita pun belum tentu setia dengan kita..so just go with the flow guys..hehe..

Actually yaya pun lalui benda yang sama.. my first long distance relationship also didn't go well... kewujudan orang ke3 punca semuanya.. tapi tak pelah.. bukan jodoh.. percaturan Allah tu sangat hebatkan..ada hikmah disebalik semua yang berlaku..semua yang berlaku bersebab..dan antara sebabnya Allah nak temukan yaya dengan orang yang lebih baik dari sebelum nie..dan jawapan nye adalah apa yang yaya ada sekarang.. yaya bersyukur sangat sebab kalau semua nie x jadi.. takde lah yaya jumpa dengan tunang yaya yang sekarang.. someone yang sangat special for me.. alhamdulillah.. hubungan masih bertahan sampai sekarang walaupun bercinta jarak jauh je.. hehe.. yelah hubungan yang merentasi laut cina selatan kot..sorang kat perak, yang sorang lagi kat bumi borneo nie ha..nak jumpa tu memang payah..duduk berjauhan macam nie..hati memang kena kasi sado sikit itu yaya akui.. walaupun kadang2 tu ade lah jugak terlayan sikit perasaan sedih sensorang.. tapi yakinlah setiap perancangan Allah itu adalah yg terbaik.. memang betul tak ada yang sempurna dalam dunia nie.. tapi bagi yaya, encik tunang dah cukup sempurna di mata yaya.. dia seorang yang penyabar, bertanggungjawab, penyayang, pemaaf dan yang paling penting tak kedekut.. hahaha.. tak dinafikan, dugaan bila bercinta tu memang ada.. lagi2 dugaan bila dah bertunang nie kan?? lagi hebat dan mencabar..tapi normal lah tu.. hope everything went well for both of us..


oh ye, kalau korang nak tau, yaya dah berjaya memenuhi impian mak abah tau.. untuk melihat anak nye yang sorang nie berjaya mencapai cita2 yang diimpikan dari kecik lagi iaitu menjadi seorang guru..hee.. alhamdulillah, yaya lulus temuduga spp dan dah terima surat lantikan..and for now, yaya tengah menunggu keputusan untuk penempatan posting disekolah mana pulak.. tazabar nak menjalankan tugas yang mulia nie...encik tunang pulak ada work trip ke jepun..3 bulan duk kat sana..agak lama lah jugakkk.. huuu..lagi lah jauh..bertabahlah..


so sekarang yaya nak fefeeling throwback lah balik gambar masa tunang 4 tahun lepas.. rinduuuu.. doakan semoga urusan yaya dan encik tunang dipermudahakan ye?? dan semoga perhubungan yaya dan encik tunang berkekalan sehingga ke jinjang pelamin..kalau boleh biarlah berkekalan hingga ke akhir hayat dan bahagia hingga ke syurga...inshaAllah..



p/s: dah lama x bersiaran kan?? maaf.. yaya sibuk sangat..















bila gambar candid nampak lagi awesome dari gambar yang dah get ready..



next your turn pulak ok angah?? heeee..









alfatihah untuk arwah nenek yaya belah abah yang pakai baju biru tu.. 







 

Monday, May 4, 2015

Pesta Buku 2015 @ PWTC

Assalamualaikum korang2 semua...


Perasan tak yaya dah lama tak update blog???
.
.
.
.
.
.
(takdak sapa jawab. Kah3)

walaweiiii.....dah lama kowt x update blog...rindu sesangat almaklumlah yaya bz sangat la skrg.....bz la sngt kAn heehheeh.....blog ni pun penuh dah dgn sawang2..pastu lelabah dah beranak pinak dah aper..siap anak dia beranak-anak pulak..siap cucu dah beranak2.. ha..tue tandanyer yaya memang dah lama x hupdate nie hehe..memang dah tahap kritikal..then tanya diri sendiri..x syg blog eah?? haha...bila muncul je pun beberapa kali..then menghilang lg sunyi tanpa berita..mesti ada yg dah rindu kan..haha..ada ke?? silent reader je lh kot.. pfffttt...Hurmmm..ni dah cuti baru lah ada feel sikit nk update blog.. (macam susah je yaya nak hupdate blog kan???)

okay2 this time harap2 yaya boleh lah rajin2 kan diri utk hupdate blog ni selalu...seronok merantau baca blog orang len..tp diri sendiri sepiii...krik..krik..malas nak menaip je sebenarnya..kalau nak kongsi cite..ada banyak menda je yg nak dihupdatekan...




ok..special for today...my 1st entry..nak cite pasal pesta buku kat PWTC seminggu yg lepas..actually semalam ari last..sempat gak lah dua kali berkunjung ke pesta tu dalam seminggu yg lepas..hehe..1st tyme kot yaya gi book fair nih..hiks!! nampak nau excited nak gi book fair mcm se excitednya yaya nak gi shoppping...dan hasil rembatan amat lumayan..sedar x sedar ada gaklah lebih 30 novel yg berjaya di rembat..phewwww...bepoloh2 nak mencari semua tu..haha..terpaksa berebut..tarik2 rambut..tarik2 tudung..hahah..drama sangat..just kiding..tapi dari ari kedua yaya pegi pesta buku tu dan ari semalam..orang memang ramai..sampai sesak dah kat dalam pwtc tu..tepaksa bijak mencelah2 di antara ribuan org ramai..sampai ada yg terpaksa mengengsot di lantai untuk melepaskan diri dari lautan pengunjung...bahahahah..sesampai je kat sana yaya rasa sangat berilmu bila diri yaya ni dikelilingi oleh jutaan buku2..excitednye memang x terkata bila yaya tengok buku2 kat sana memang murah2..dengan free gift yg dia bagi...even dah dua kali pegi pun..rasa mcm x puas je tawaf pusing keliling kat pwtc tu..nak duduk berkampung kat sana terus boleh???? hahaha

pegi pesta ni of coz bukan sensorang..mestilah incik tunang yg temankan..cian dia..tepaksa tabah melayan kerenah cik tunang dia nie..hehe..incik tunang jugaklah yg tolong yaya bawakan semua novel2 yang dah dirembat tu..nak harapkan yaya..memang x dapat kuarlah dari pwtc tu..apa tidaknyer...tangan dah x larat nak bawa semua tu..senget benget jugaklah bahu..hahah..ni lah padahnya shopping x hengat..apa2 pun memang berbaloi dan x menyesal pegi..n of coz jasa mu dikenang dear incik tunang..next time kita pegi lagi as husband and wife yer..hehe..muah ciked!!

ok x nak cakap banyak..meh yaya nak tunjuk antara hasil rambatan yaya kat pesta tu...
.
.
.




.
.
.
and yes Alhamdulillah...Getting my copy of DIAgnosis n DIAgnosis 2
tercapai segala hasrat...
 better late than never....
.
.



 

Friday, February 7, 2014

::My E-Day::

Assalamualaikum korang2 semua...


Waaaaaah, lama sangat yaya menyepikan..Tup tup yaya dah pun selamat menjadi tunangan orang...Alhamdulillah...Syukur sebab kami telah melalui satu fasa lagi...yaya dengan En.Tunang x kenal lama mana pun..terus buat keputusan utk ikat tali pertunangan..heeeee... Ok! macam yg yaya janji semalam.. harini yaya nak story-mory pasal majlis E-day yaya yg serba sederhana tu..sambil2 taip entry ni, sambil2 senyum sorang2 ingat balik kenangan indah tu...ngeee~~

I know it has been a while but here's a treat, Behind The Scenes of my engagement day! ;).. Since pink is my favorite color (yeah, everyone knows that) I've came out with the idea of sweet pastel pink+white theme.... And of course, everything has to be in pink color! haha..


 Okay, enough talk already! Pictures time! :D 
.
.
.
Saat menanti rombongan lelaki datang..masa nie..perasaan dah bercampur-baur..terharu, excited, nervous nak sarung cincin pun ada..hew..hew..
.
.
Mini pelamin nan indah..
Menjadi jugak..Nanti yaya story pasal mini pelamin ni :)
.
.
:my outfit on the E-Day:
.
.
Rombongan dari pihak lelaki..yg tudung merah tu mama En.Tunang..yg tudung purple tu opah En.Tunang..dan yg sorg lg lelaki berkopiah tu, of coz lah abah En.Tunang..heee..
.
.
.
Hantaran dari kedua-dua belah pihak...
Biru - Pihak Lelaki
5 Dulang

Pink -  Pihak Perempuan
7 Dulang
psst..kedua-dua hantaran ni yaya DIY sendiri tau..heee..next entry yaya review semua yg yaya DIY sendiri k'
.
.
Door Gifts untuk semua yg hadir..
.
.
Photographer suruh posing smiling2 ok :)
photographer  yaya ni merangkap my cutest younger sister..bila kita dah memang kenaaaaal dengan photographer ni...untuk beraksi sakan tuuuuuuuu tak malu dah lah hihihihi..
.
.
Sesi menyarung cincin oleh bakal ibu mertua..heee... :)
.
.
Bergambar dengan keluarga kedua-dua belah pihak...
.
.
 Bergambar dengan sedara mara...
.
.
 gwiyomi version..yaya dan adik wif 2 of my sporting granny..nenek belah mak dan abah..yg tudung biru tu belah abah..yg tudung hitam tu belah mak..
.
.
 harta yg paling berharga dlm hidup yaya..parents yaya..
.
.
wif my mum.aunty..cousin and my sibling..
.
.
.
Sesi beraksi lagak ngeri :)
Dengan my sibling dan kazen yaya..

.
.
.
 Tadaaaaaaaa! With my lovely family...En.Tunang yg bakal jd part of our family..love that never fades..



 

Thursday, February 6, 2014

Phewwww.. Dah lama x update blog..

Assalamualaikum korang2 semua...

Dah lama x update blog..As above..haha.. Its been a while this blog were not moderated..aduih..sedar tak sedar dah hampir setahun yaya tak update blog nie..sekarang nie sibuk dengan jadual yang padat sangat2..sibuk dan sibuk..blog dah bersawang dah..actually, kalau blog nie ada perasaan..mesti dia dah merajuk dah..hew..hew..malas sangat dah nak update blog nie..walaupun banyak je cerita..huhu..I admit it..yes! busy..and yes! malas..haha..sekian lama x update, tangan kaku nak menulis ekekke .. tapi gagah kan juga kerana x nak blog menjadi blog dalam debu.. ececeh2 ...hehe..ya Allah, sumpah rindu yg amat dekat blog ni..lama betul yaya tinggalkan sepi..bukan tuan punya belog tak nak update..tapi sumpah betul-betul tak sempat..hew..hew..ekceli nnt nk throwback pasal majlis tunang yaya..It was the best moment in my life..hehe..
.
.
.
till then..
.
.
.
 .
.
nnt yaya update lg k' insya'Allah kalau sempat..wink..  -__-
Salam...

 

Wednesday, February 6, 2013

Alhamdulillah... Result Exam Dah Keluar...

Assalamualaikum korang2 semua...


Alhamdulillah, dah 23 tahun bernafas di muka bumi ini..yaya masih lagi diberi kesempatan utk hidup dan menjalankan tggjwb sbg khalifah Allah S.W.T..juga tggjwb sbg anak abah dan mak..serta kakak kpd adik2 yaya..dah hampir sebulan bercuti lepas berjuang abes abesan dalam peperiksaan..result exam sem 2 dah pun keluar semalam, 5 feb..oh mak aihh..pedih ulu hati..bedebor debor jantung dibuatnya..petang tu pas je terbaca post yg dak2 kelas gitau kat fb result dah kuar..yaya terus buka laptop, semak dalam portal utk check result..alhamdulillah result sem lepas amat memberansangkan..agak terkejut seketika bila tengok result..macam x caye je..mengalir gak air mata nie..bukan air mata kecewa tau..kali nie air mata kegembiraan..yaya bersyukur dan gembira sangat2 bila tengok result yaya..even pointer x tinggi mana pun..x sia2 jugaklah yaya korbankan waktu tido bangun awal pagi utk study..even study x gigih mana pun..hoho..suka sangat study last minit kan..sikap sedia ada memang x leh nak ubah..x dapek den nak nolong...


yang penting : DEAN's LIST.
amin ya Allah..
amin ya Rahman..
amin ya Rahim..



oh ye..memang waktu cuti macam ni, kita kena kuatkan mental dan rohani kita tau...yelah kita kena bersedia dengan keputusan peperiksaan yg bakal kita dapat..lepas kita dah usaha, doa dan tawakal tu penting...kita kenalah selalu berdoa supaya kita diberi kejayaan..Insya'Allah, bila kita dapat result tu..If menggembirakan, jgn lupa ucapkan syukur..If kurang, jgnlah kita murung dan kecewa pulak..kita kena redha dengan perancanganNya..jgn putus asa dan jgn menyalahkan sesape..usaha lagi..mungkin bukan rezeki kita utk berjaya..Insya'Allah, mana tau turn kita pulak utk masa akan datang kan??

yaya berharap sangat semoga result kali ni terus membuatkan yaya jadi lebih berjaya utk masa yg akan dtg..semoga yaya tak lalai utk sem yg seterusnya..amin..
okaylah..itu je kot..sampai di sini saja nukilan yaya hari ni..ececehh, cam skema pulak post kali nie..serious gitu..dah lah tade gambar kan??? bosan jeee..okayylaaa..salam..


Saturday, January 26, 2013

...our sweet memories ❤❤❤

Assalamualaikum korang2 semua...

Well, sepatunya kemarin lagi yaya dah update blog nie..tp disebabkan kemalasan yaya nak buat segala benda, semuanye terbatas...yg yaya tau just pegang buku belek2,  tengok tv, bermanja-manja dengan laptop yaya, keluaq makan, balik dan ulangi benda yg sama then tidurrrrrrrr, macam the big fat blue hippo kan kan kan? T_T haha..annoying sungguh..okay lets start the story..cuti sem yg lepas..yaya balik togethet-gether dgn en.hubby tau..nak jumpa family yaya katanye..sambil2 tu boleh lah jenjalan kat sana..im super duper excited..happy sangat coz dapat balik sama dgn org yg tersayang...

yaya kenal dengan en.hubby ni pun tak lama sebenarnya, adalah dalam setahun 4 bulan gitu..yaya kenal ngan en.hubby pun sebab yaya buat pjj ngan en.hubby..hehe.."Percintaan jarak jauh"..perkenlan dengan en.hubby ni pun tak dijangka sebenarnya.. en.hubby nie seorang yg pemalu yg amat sangat tau..1st time jumpa dulu dia langsung tak tengok muka yaya..yaya pun bisik dalam hati kata pehal pulak la dia nie..mesti pasni dia tak ingat muka yaya sebab dia tak pandang yaya langsung just jeling2 je gitu, bila yaya pandang balik terus tengok lantai...camni punya orang pun ada ke? haha...tp yaya pun sama je macam dia..malu2 kucing gak masa tu..hehe..pape pun setiap orang ada kelebihan dan kekurangannya, so yaya kene terima kekurangan dia dan kelebihan yg dia ada sama jugak macam dia terima yaya seadanya..tahan je dia kalau dengar yaya berceramah ke apa ke..senyap je dia..so yaya pun kene faham dia dan terima dia seadanya..yaya bersyukur sangat sebab en.hubby hadir dalam hidup yaya..memang betul apa yg mak yaya cakap sebelum nie..1 hari nanti yaya pasti bertemu dengan org yg lebih baik dari yg sebelumnya..memang ada hikmah di sebalik semuanya..yaya harap sangat hubungan kami berkekalan sampai ke jinjang pelamin...

hoho..ada banyak lagi yg yaya nak cerita nie..but nantilah, next post if yaya sempat nak update ye..mata pun dah berpinar-pinar duk ngadap laptop nie..daaaa...as salam... (^_^)

Here is our picture together..sila tatap sampai muntah..haha.. :P



.
.
.
.



Thursday, September 13, 2012

UPSI~♥ KAB~♥ here I come..!!

Assalamualaikum korang2 semua...




Cuti sem pon da abes...jom masuk U!!! haha..yaya pun da balik semula ke kolej ku yg tercinta..haha..bila dah balik UPSI..now kita mulakan lah balik sesi kuliah kita mcm sebelum nie semula ye..huhu..rindu kat mak..abah..n adik2 kat umah..huhu..rindu ngan masakan mak yg cedap tue..yaya pun rindu nak masak kat umah gak..heu..heu..sekarang yaya dah start sesi kuliah utk semester 2 di UPSI..result baru2 nie pun utk semester lepas agak boleh lh dibanggakan..tp belum memuaskan lg..jd kena lah usaha lebih lagi untuk sem nie..dah x leh nak main2 lg dah mcm sebelum nie..jd..yaya..chaiyok2!! pada kengkawan sume..doakan kejayaan yaya ye..yaya pun doakan utk kejayaan korang jugak..selamat berjuang semua.. :)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails