Saturday, December 17, 2011

yaya jatuh CINTA ♥ kat Danbo..

Assalamualaikum korang2 semua...

okey..yaya dah jatuh cinta kat danbo..Danbo is super cute..sweet..n so kreatif u..n for me, danbo is super real even its just made of cardboard...ngehehe..pasal pe lak yaya nak jatuh cinta kat kadbod ni kan?? x pe..xpe..yaya akan kenal kan dia kat korang ye..slow n steady bebeh..hehe..maybe ramai yg dah tau sape tu danbo..tp ada gak yg x kenal lg kan...ahh..x kira lah..1..2..3..hehe...yaya still nak kenal kan jugak danbo ni kat korang2 semua..suka hatilah..blog yaya kan?!..be4 kita adakan sesi suai kenal ngan danbo nie..kita tunjuk gambar danbo dulu..baru lah ada feel kat dia..hehe..
.
.
.
.
.
.
ha..see..see..comey kan danbo tue..hehe..after dah puas menjelajah dgn hasil kerjasama pacik google, yaya da dapat tau banyak pasal danbo nie..meh yaya nak cite sikit kat korang2 pasal danbo nie ye..danbo nie asalnye dari sebuah manga yg dipanggil "Yotsuba&!"..ianya amat popular kat jepun..yeah..that's right!! danbo nie ialah sejenis robot yg rekaan nye direka oleh Ena dan Miurachan dengan menggunakan cardboard untuk tugasan projek sekolah diorang berkenaan dengan kitar semula..ha..dari situlah terciptanye danbo nie...unik kan..kalau korang2 nak tau..danbo nie ada dijual tau..if sape yg dah addicted sangat kat danbo nie..boleh lah beli..n jadikan koleksi..boleh lah buat photoshoot sesame..ngehehe..danbo x kisah nye..dia memang suka amik2 gambar nie..right danbo?? hehe..jum kita tengok2 lagi keletah si danbo yg comey nie ye..
.
.
.
.
.
.
.
.


Sunday, December 11, 2011

Gerhana Bulan penuh...sungguh gojes..

Assalamualaikum korang2 semua...

semalam korang2 semua ada mendongak ke langit utk seketika x? ada perasan something x?? ye..ye..semalam ada gerhana bulan penuh..ianya bersamaan dengan 10 disember 2011..benda macam nie memang jarang2 berlaku..setahu ya lah..kali terakhir gerhana nie berlaku pun pada bulan jun yg lalu..means dah 2 kali lah kan..tengoklah..betapa hebatnya kuasa Allah s.w.t....keadaan macam nie sudah semestinya akan mengingatkan kita tentang kedudukan dunia sekarang yg dah semakin tua ataupun dah semakin menghampiri kiamat..even kita pun x tahu bila jadinya kiamat tue..takot kan?? sebab tulah kita digalakkan utk menunaikan sulat sunat sebagai tanda kesyukuran & menginsafi kejadian alam kurniaan Allah s.w.t nie..orang kata ini adalah antara waktu yg mustajab untuk berdoa..doa kita akan dimakbulkan, insya'Allah..jadi jom kita wat solat sunat tu ramai2 ye kengkawan..banyak2 kan lah berdoa..semoga doa2 kita yg baik tue dimakbulkan..ameen...oh ye!! semalam yaya ngan adik2 duk luar umah kejap..sempat gak snap beberapa gambar gerhana tue..yaya serta kan sikit dalam entry nie sebagai tatapan korang..korang2 bolehlah tengok ye...
.
.
.
.
.
.
.



p/s : time kasih pada camera my abah yg gojes tu jugak..cantik je gambar bila tangkap..

Saturday, December 3, 2011

"Basitah Bussaina" lucky Follower!!

Assalamualaikum korang2 semua...

alhamdulillah..sungguh x di sangka2 terpilih gak yaya akhirnya..korang2 nak tahu..yaya jadi salah sorang follower yg sangat2 bertuah untuk bulan oktober aritu..ngehehe..da lambat sangat nak cite kan..hehe..tp x pelah..x delah lama sangat..memang yaya pemenang bertuah untuk bulan oktober..tapi hadiah dapat hujung bulan november aritu..still baru lagi lah kan..korang2nak tau x yaya lucky follower utk sape???...nak tau x?? nak tau x?? meh cini yaya bagi tau..datang dekat sikit..meh..meh..yaya nak bisik kat telinga nie..hehe..ekceli..yaya terpilih jadi lucky follower dari salah 1 blog yg buat jualan tudung secara on9...korang agak2 sape ek?? hehe..semestinya dari Basitah Bussaina..terima kasih Basitah Bussaina..hehe..yaya dapat tau nie pun masa yaya duk jenguk2 blog yaya sendiri..kebetulan lak yaya ternampak kat chatbox blog yaya nie..meh yaya nak tunjuk..


nampak x?? nampak x? lau x nampak pendek umur ye..hehe..

seller nie memang jual tudung yg cantik2 belaka..memang puas hatilah..harga pun berpatutan..i tell u.. :) x caya korang leh lah jenguk2 blog sis nie ye..kot2 ada yg berkenan di hati kan..boleh lah korang2 habiskan duit belanja yg ada untuk beli-belah kat sana..hehe..yaya dah pernah beli inner cotton dari seller nie..kain dia memang best sangat2...design dia pun cantik lak tue....yaya jadi promoter x berbayar..hehe..ha..mesti korang tertanya2 yaya dapat hadiah apa kan?? kan?? kan?? hadiah nye ialah....
jeng..
.
jeng..
.
jeng..
.
sehelai tudung syria ropol..atau pun lebih senang kita panggil jew tudung ropolia..hehe..yaya ada tunjuk sekali tudung tu dalam entry nie..siap dengan empunya diri lagi u..haha..seperti biasa..abaikan orang yg terlibat disitu ye..hehe..
.
.
.
.

oh ye!!..kalau korang2 nak tengok blog untuk tudung2 yg seller nie jual..korang leh lah klik sini ye kengkawan..



Thursday, December 1, 2011

::yaya jadi KECIK::

Assalamualaikum korang2 semua...

korang2 semua pernah rasa x dimana situasi nye..korang tengah bekerja..then orang tu asyik duk perhatikan korang jew untuk nilai prestasi kerja korang???..bila mana abg2 & kakak2 audit datang nak nilai kerja korang..wah..kecut perut beb wa cakap lu..haha..rasa ada je benda yg x betul bila wat keje, nak2 bila asyik diperhatikan..rasa macam berlakon jerk..masa tulah yaya rasa diri yaya nie kecik sangat..sampaikan kalau nak tengok pun korang2 kena guna kanta pembesar untuk nampak yaya..hehe


...tengok tue..betapa keciknye yaya rasa...

sebab tulah yaya buat entry yaya macam yg kat atas tue..yg dak yaya nie jadi kecik..haha..ada kaitan x ye?? hurmm...lantak r..blog yaya..rasa nak baca..baca lah..tanak..yaya x paksa pun..hehe..bila ada org yg pangkat besar2 nilai kerje kita nie..masa tulah kita rasa yg diri kita nie macam kecik jew kat mata diorang..x caye?? x caye?? nanti2 bila korang da rasa..baru korang akan faham..dahlh tue..kena soal siasat lak..macam kite nie penjenayah je kan..tapi x pe..syukur lah semuanye dah selesai..sebab hal nie jew..yaya x lena tidur dibuatnye..yelah..takot kan..x tau apalah nasib kita bila nak kena nilai macam tue..rasa hati memang nak je buat yg terbaik masa wat keje tue..tapi bila dah gelabah macam tue mula lah nk buat banyak silap..naseb baik x seteruk tu ye kengkawan..bersyukur sangat2..lepas dah azab untuk arini..alhamdulillah..


Tuesday, November 29, 2011

♥::I'm addicted to Barbie Cartoon::♥

Assalamualaikum korang2 semua...

yaya memang suka gila2 kat kartun barbie..memang addicted sangat2..tengok ari2 pun x bosan dowh...korang agak2 sebab apa ye??..sebab apa??..hehe..sebab katun dia semuanye comei2 belaka..jalan cite dia pun bagus gak..ada suspen..sedih..happy..& banyak lagi lah..nak tau..kena tengok sendiri lah kan..wuteve it is..jalan cerite dia memang memuaskan..perfect 10..ala lebih kurang macam safi balqis tue..haha..citenye amat2 sesuai untuk budak2 yg kecik kemetot tue..maksudnye..budak2 yg umur bawah 12 tahun ler..hehe..sebab citenye x delah unsur yg ganas2 sampaikan diorang leh tiru aksi nye.....bila dah tengok tue..rasa nak jadi macam barbie tu pun ada gak..hahaha..agak kanak2 ribena sedikit..sememangnye..untuk menjiwai watak itu..kita harus..& harus! ye kengkawan..harus ada jiwa kanak2...kalau jiwa agak rockers sedikit memang x leh r..mesti kartun barbie nie jadi kartun yg paling membosankan nyerr~~~..cop!! cop!! nampak macam nak ajak semua jd addicted kat kartun nie jew kan??..haha..xde..xde..langsung x pasang niat kearah itu pun..tapi kalau dah terpengaruh jugak..nak wat cam mana kan..ngehehe..pada sesape yg addicted macam ya nie..boleh r share2 link yg ada utk download cite kartun nie ye..nak beli vcd..agak membazir rasanye..hehe..kita haruslah menggunakan teknologi yg ada sekarang nie..ngehehe..


Monday, November 28, 2011

Masak2 Part I..::Spaghetti Bolognese::

Assalamualaikum korang2 semua...

ngehehe..entry kali nie kita nak menunjukkan bakat kita yg terpendam nie..nak jd masterchef lak..haha..gurau jew..entry kali ni yaya nak ajar korang2 semua resepi cam mana nak buat spaghetti yg simple jew..x amik masa yg lama pun untuk siapkan nye..yaya pun x tau lak nape mood pepagi nie nak cite pasal makanan kat korang semua..mungkin sebab sekarang nie yaya mengalami tahap kelaparan yg melampau kot..haha..ayat x leh bla.....ok! amik perhatian semua..arinie yaya nak ajar resepi yg simple tu ye..Spaghetti Bolognese...sape2 yg suka makan spaghetti ke..suka nak maen masak2 pun leh cuba resepi nie ye.. :) simple saje..n mudah nak sediakan..

ok..bahan2 yg korang perlukan ialah:-

1 paket spaghetti (masa nak rebus tue..make sure korang letak kan garam sedikit untuk menambah rasa n minyak..untuk pastikan dia x melekat..lepas toskan spaghetti tue..korang leh gaulkan sekali lagi ngan minyak..)
1 tin sos Spaghetti (yaya sarankan korang guna Prego, x de nie..guna tomato puree pun x pe..tp jangan banyak sangat..takot masam sangat lak..)
1 labu bawang besar (potong dadu)
4 ulas bawang putih (cincang halus nak tambah bwg putih banyak2 pun x pe bagi yg suka ye..)
1 tin cendawan butang (potong kecil2)
1 biji tomato segar (korang potong dadu..x letak pun x pe..especially bila korang guna tomato puree sebagai sos nye..)
500g daging lembu/ayam cincang
5 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
air secukupnya
sedikit minyak masak
garam, ajinamoto dan gula secukupnya (x letak ajinamoto pun x pe..)


then..cara2 nak masaknye..:-

first..korang panaskan kuali & tuangkan sedikit minyak..lepas tu leh lah tumiskan bwg besar,bwg putih sampai naik bau..second..masukkan daging/ayam cincang, cendawan butang & air sedikit..biarkan hingga masak..third..masukkan sos spaghetti, sos tomato & cili, & tomato segar..korang leh tambah air sedikit sekiranya sos terlalu pekat..then boleh tambahkan sedikit garam,ajinamoto & gula secukup rasa..then..siap!! korang leh hidang ngan tabur sedikit parmesan cheese kat atasnye..yaya guna cheddar cheese..hehe..sedap jew~~
.
.
.
.
Hasilnye...
.
.
.
.



Sunday, November 20, 2011

Hidup tanpa Internet Connection~~

Assalamualaikum korang2 semua...


Hmmm..hidup ya pas abes study kat kuching tue x de lah bosan mana pun..tp agak bosan lar jugak..nasib baiklah ada internet..ada jugak benda nak buat kan..mmg lah keje..tp lau keje pun..x delah keje mcm org len..5 hari seminggu..kita nie keje pun just 4 hari seminggu..sebulan hanya 16 hari jew...uish..mmg membosankan..nak nak kene wat benda yg sama jew..ajar benda yg sama berulang kali..tp student nye saje yg x sama..sentiasa bertukar gak ye..ngehehe..cubalah bayangkan hidup korang tanpa internet..agak2 apa yg jadi ek?? tunggang tebalik kah? x de selera nak makan kah? mood terus ilang kah?? hehe...rasanya x delah sampai macam tu kan?? tu memang dah tahap gaban gila tue..tapi whuteva it is...kalau sehari x de internet hidup kita mesti jadi x keruan..lagi2 untuk orang2 yg selalu sangat menghadap mukabuku tu kan..ngehehe~~ mula lah nak demam..sehari x buka rasa macam x lengkap je hidup nie..rasa nye dah jadi macam keperluan harian jew..situasi nie ya memang akui pernah jadi kat ya..huish!! bosan gile kentang..seminggu x de connection siot..bosan kot..haha..time2 macam tulah mood nak update blog muncul..tapi nak wat cam mana..semuanye jadi tergendala sebab seminggu no connection..wah..x dapat bayang kan hidup tanpa internet nie..apa lah jadi agaknye??? hehe..

jump to the conclusion..hargai lah apa jua yg ada dengan kita sekarang nie..haha..ayat x leh blah


Friday, November 11, 2011

5 perkara yg awak boleh buat bila putus CINTA

Assalamualaikum korang2 semua...


untuk permulaan..arinie yaya nak kongsi cikit tips yg korang2 boleh buat bila korang dah putus cinta..baru putus cinta kew..nak putus cinta kew..& sewaktu dengan nya..ngehehe~~ biasalah..bila org dah putus cinta ni kan..hati tu mula lah jadi tak keruan..lagi2 bila ingat yg kita ngan dia nie dah x sehaluan..of coz bila kita putus cinta nie sebahagian besar tindakan & pilihan yg kita buat mesti dikuasai oleh emosi kita sepenuhnya..dah tu, bila emosi pulak yg dah kawal diri kita nie sepenuhnya..tentu2lah kita pun dah x dpt nak berfikir secara rasional kan?? kan?? kan?? ikan?? hehe..then...mulalah nak memberontak..semua periuk belanga nak terbang dibuatnya..sebabnya..x leh nak berfikir ngan tenang & fikir positif..lebih2 lagi dak pempuan..bila dah kena macam tue..mula lah nak nangis sampai dah x hiraukan orang sekeliling dah..nafsu nak makan pun terus ilang..ish!! ish!! ish!! dasyat sungguh....ekceli..kita nie kena sabar..kena tenangkan diri untuk sementara waktu & cakap kat diri kita nie bahawa semua nie adalah 'normal'..lagipun normal lah kalau kita bersedih & kecewa sekarang daripada kita kecewa selepas kahwin..x ke naya jadinye....so..korang2 semua leh sedia pen ngan kertas..salin semua tips2 yg ada nie..pastu tampal kat dinding..boleh tengok ari2 sebagai motivasi diri..hehe..yaya gurau jew..dah! dah!..x nak buang masa..kita teruskan ngan tips kita tu ye..

1. Jangan Hubungi Pasangan Anda!

Korang2 jangan lah cuba nak contact dia balik..jangan buat sebarang komunikasi pun dengan dia..korang2 boleh biarkan je keadaan nie berlalu selama yg mungkin..sebab nie adalah jalan yg terbaik korang2 boleh buat untuk lupakan kisah silam korang2 semua tue ye..

2. Jangan Hubungi @ Meluah Masalah Rakan Pasangan Anda

Sebab korang x leh nak jumpa ex korang tue..korang terdesak lak nak contact kawan dia..pastu nak luahkan pulak masalah korang2 kat member dia tue..benda nie x elok sebenarnye..sebab benda macam ni akan memburukkan lagi keadaan..Korang cubalah cari sahabat @ teman rapat korang kalau ye pun nak share masalah korang tue ye..

3. Luahkan Masalah Anda Hanya Kepada Teman Rapat Anda Sahaja!

Untuk masalah cinta macam nie kan..korang perlukan seseorang yg betul2 rapat dengan korang & faham korang..cubalah cari teman yg betul2 boleh dengar & menjiwai masalah korang tue..cthnye: family korang kew..sebab kalau korang buat macam tue lagi baik berbanding korang berterusan murung & kecewa.

4. Jangan Biarkan Diri Anda Keseorangan

Amaran! korang jangan sesekali letakkan diri korang keseorangan...mungkin korang perlukan masa untuk bersendirian tapi hakikatnya korang sebenarnya perlukan teman jugak..sebab bila korang letakkan diri korang keseorangan..korang mungkin akan cenderung untuk menghadapi masalah kemurungan 'stress'..kalau korang terus bersendirian, mesti korang akan ingat balik kisah cinta korang yg dulu..so jangan buat mcm tu ye..better korang dekat kan diri korang denganNya..kan ke bagus macam tue..hati pun tenang..percayalah..semua tue ada hikmahnye..

Lastly....

5. Hadiahkan Diri Anda Dengan Sesuatu Yang Menyeronokkan

Korang perlu sedar yg korang tengah bersedih kan..so korang jangan lah terus bersedih..sebab semua tu x kan mendatangkan apa2 penyelesaian pun..korang cubalah hadiahkan diri korang dengan sesuatu yg menarik & menyeronokkan..cthnye: korang pergi bercuti kew..sekurang2nya korang dapatlah redakan sikit kesedihan yg korang rasa..tapi yg paling penting korang kena belajar untuk muhasabah diri & kena yakin yg suatu hari nanti korang pasti akan jumpa seseorang yg lebih menyayangi korang..percayalah..janji tuhan tu pasti..Sabar tu kan indah..


Saturday, October 15, 2011

Habuk sudaa~~ jom cuci...!!

Assalamualaikum korang2 semua...

Pheewww...dah lama dah x update blog yaya ni kan?? Alamak!! berhabuk & bersawang dah pun..hehe..jom tolong dak yaya sapu2 & bersihkan habuk2 & sawang yang ada nie ye..

lalalalaa~~~~
pas dah bersihkan nie baru leh update yee~~~
ekceli..banyak citer yg dak yaya nak kongsi kat korang2 semua..macam2 citer ada..so..tungguuu....!!!!




Monday, August 29, 2011

::Senyumlah Wahai Hati...♥::


Kau menangislah sepuas hatimu..Jangan engkau biarkan tangisan itu tersimpan dalam benakmu..
Lepaskanlah..
Terlalu lama kau simpan semua ini..
Pujuklah hatimu..
Katakan padanya..
"Allah tetap memberikan hadiah yang terbaik untuk hambaNya..Mengapa perlu sedih dan merintih?? Mengapa perlu merasa kecewa??
Biarkanlah..Bila tiba masanya, dia akan merasai juga..Janji Allah tidak pernah mungkir..Itulah janji yang terbaik..Janji Allah itu pasti.. "



Friday, August 19, 2011

Sekali Lagi...

Assalamualaikum korang2 semua..

Sekali lagi ya kehilangan semuanya dalam sehari..Tapi..Alhamdulillah syukur padaMU Ya Rabb kerana telah memilih hambamu yang serba kekurangan ini untuk diuji dan diberi petunjuk. Mungkin ada hikmah disebalik semua ini..Kebenaran itu walau pahit dan sukar diterima namun itu semua ketentuanMu..takdirMu ku terima dengan hati yang terbuka. Aku redha dengan segala yang telah Kau rancangkan ke atasku.
Kuatkan hati ini ya Allah untuk mencari keredhaanMu..sesungguhnya aku rapuh..

Hanya Allah sahaja yg tahu rahsia hati nie..subhanallah..betapa lemahnya diri ini tatkala aku teringatkan dirinya..Ya Allah..teguhkan jiwa ini..kuatkan hati ini..tabahkan iman ini..janganlah bagi diri ni ingatkan semua tu lagi..Sungguh aku rapuh Ya Allah..Tatkala aku bersendirian..Aku hanya dambakan kehadiran diriMu Ya Allah..

Awak..terima kasih sebab pernah hadir dalam hidup sy...sy berharap sangat utk dpt pertahankannya..tapi semua nya dah ditentukan..sy x boleh nak melawan takdir..sy sentiasa doakan yg terbaik utk Awak..Sebab sy nk tengok Awak gembira..Insya'Allah..Buat masa sekarang..Sy hanya mampu utk bersabar..hanya itu yg mampu sy lakukan..sy percaya Janji Allah itu pasti..dan sy percaya..apa yg Allah tetapkan..itu yg terbaik buat kita...Hanya redhaNYA yg sy dambakan sekarang nie..semoga percintaan yang didamba lebih bahagia kelak..

Awak..sy sentiasa berdoa yang Awak adalah untuk sy..dan sy untuk Awak..andainya sy perlu jadi yg terbaik untuk Awak..sy akan lakukan yg terbaik..sy akan selalu doa dan akan sentiasa berdoa yg Awak adalah jodoh sy..Insya'Allah..sekiranya Awak bukan jodoh sy..mungkin dia nak bagi yg terbaik utk sy..dan sy redha utk segalanya..sy percaya..Allah lebih tahu apa yg terbaik untuk hambanya..dan sy juga akan selalu berdoa yg Awak akan dapat yg terbaik..



"...Jodoh itu adalah rahsia Allah S.W.T terhadap kita. Dan sesungguhnya kita tidak tahu & tidak dapat meramal apa yg ada di masa hadapan. Siapa jodoh kita, siapa berada disisi kita, sama ada sihat ataupun sakit, di masa susah ataupun senang, diwaktu suka atau duka. Dan siapa wajah yang akan bersama dengan kita hingga akhir hayat..."



"..Teguhkanlah iman ini Ya Allah..Jauhkanlah diri ini dari mengalirkan air mata..Sesungguhnya hanya RedhaMU yang aku dambakan..."



"..Wahai Adam..Cintailah kami dgn hatimu, bkn dgn nafsumu..
Wahai Adam..Pandanglah kecantikan hati & akhlak kami, bkn kecantikan jasmani yg x abadi..
Wahai Adam..Perlakukanlah kami sbg wanita yg disayangi, bkn wanita yg hanya utk dinikmati..
Wahai Adam..Jgnlah pandang kami sbg wanita yg lemah, tp pandanglah kami sbg wanita lembut yg ramah.."


Thursday, July 28, 2011

Jika aku lebih memahaminya..

Assalamualaikum korang2 semua..

yaya ada terbaca satu kisah..cite dia sungguh menyayat hati..so tergerak gak hati nak kongsi ngan korang2 semua..dari kisah nie..kita leh jadi kan pengajaran.. ◕ ‿ ◕




Dia terlalu sayangkan aku. Itu yang aku sangat pasti. Atas sebab itu aku rasa terlalu selesa kerana aku yakin dia tak kan meninggalkan aku. Dia sanggup mengetepikan kepentingan diri sebab nak menjaga hati aku. Sering aku biarkan dia memujuk dirinya sendiri bila dia merajuk. Buat apa aku nak pening-pening pujuk dia kalau dia sendiri akan kembali padaku dan meminta maaf atas keterlanjuran sikapnya sendiri. Sebarang perselisihan, dia yang akan mengalah dan dia akan menyalahkan dirinya sendiri walaupun jelas memang salahku.

Dia wanita yang rela berkorban apa sahaja kecuali satu, dia tak mahu dirinya disentuh sebelum kami memiliki ikatan yang sah . Dan atas sebab yang satu itu aku rasa dia perempuan yang membosankan. Nak pimpin tangan pun tak boleh. Apatah lagi nak peluk. Ada pun bergesel bahu itu pun sebab aku yang sengaja. Sampai satu tahap aku rasa dia sangat membosankan. Aku cemburu tengok kawan-kawan aku boleh pegang tangan awek diorang. Tapi aku? Bila aku cakap macam tu, dia cuma senyum dan cakap pada aku, “Belum tentu perempuan yang sentuh boyfriend dia tu sayang boyfriend dia lebih dari saya sayang awak… Belum tentu perempuan tu ada masa susah senang boyfriend dia macam saya ada untuk awak…


Yang nyata, aku langsung tak setuju jawapan dia tu. Aku tengok pasangan lain bahagia, sudah tentu girlfriend kawan-kawan aku sayangkan mereka sebab girlfriend masing-masing membelai kawan-kawan aku dengan penuh kasih sayang. Tapi aku? Jangan harap. Balik-balik jawapan yang sama. Tunggu lepas kahwin. Aku bosan tahu tak! Sampai satu masa aku dah tak tahan lagi. Aku minta kami berpisah. Aku nampak air matanya berlinang tapi sikit pun aku tak rasa kasihan.

“Mungkin kita tak ada jodoh. Awak lelaki yang baik. Awak berhak dapat perempuan yang lebih baik. Saya nak awak janji dengan saya satu benda, untuk kali terakhir. Satu hari nanti bila awak jatuh cinta dan awak betul-betul sayangkan dia, hargai perempuan tu. Mudah-mudahan perempuan tu akan sayang awak, terima awak seadanya, hormati awak sebagai lelaki dan yang paling penting bahagiakan awak. Saya akan bahagia tengok awak bahagia,” tu kata-kata terakhir dia untuk aku. Dia senyum walaupun air mata berlinang.

Argh! Tak habis-habis nak tunjuk mulia. Bosanlah dengan perempuan macam ni. Malas aku menghadap dia lama-lama. Cepat-cepat aku nak blah dari situ. Tiba-tiba ada bunyi hon dan sedar-sedar aku sudah tersungkur di seberang jalan. Satu dentuman yang kuat bergema dan aku lihat dia terbaring di hadapan sebuah kereta. Dia selamatkan aku! Lelaki yang dah menyakitinya! Darah membuak-buak keluar dari kepalanya. Ambulans datang dan membawa aku dan dia pergi.

Di hospital keadaan kelam kabut. Dia perlu dibedah segera kerana kecederaan teruk di kepala. Ramai kawan-kawan dan keluarganya turut ada sama. Aku tengok seorang wanita yang hampir sebaya ibuku menangis. Mungkin ibu dia. Mengalirnya air mata seorang ibu kerana aku. Rasa bersalah menimpa aku. Aku dah sakiti dia tapi dia rela berkorban nyawa untuk aku. Aku berdoa semoga dia selamat. Semoga aku sempat meminta maaf. Semoga masih ada ruang dalam hati dia untuk aku. Dia sangat baik. Aku tak mahu kehilangan dia. Dia ikhlas sayangkan aku.

Selepas beberapa jam pembedahan selesai. Dia berada di dalam ICU. Dia koma, tapi doktor kata dia masih mampu mendengar. Tiba-tiba seorang kawannya menghampiri aku. Kawannya menghulurkan sesuatu. “Aku rasa benda ni dia nak bagi pada kau,” hanya itu yang gadis itu ucapkan pada aku. Kawannya terus berlalu selepas itu. Pandangan kawannya pada aku penuh benci. Tahukan kawan dia tentang kejadian sebenar? Yang nyata aku tak pernah mahu berbaik dengan kawan-kawan dia. Pernah juga dia bersuara tentang hal itu tapi aku sekadar buat tak tahu.

Pulang sahaja aku buka bungkusan itu. Pasti hadiah untuk hari lahirku. Hari lahirku dua minggu lagi. Balutan kertas itu kubuka dan di dalamnya ada botol kaca berbentuk hati. Di dalam botol itu penuh dengan origami berbentuk bintang. Ada kad kecil berwarna biru kegemaranku. Aku sebak membaca bait-bait dalam kad itu.

“Dalam origami bintang ni ada kata-kata saya untuk awak. Awak buka setiap hari SATU sahaja. Mungkin saya tak dapat nak hubungi awak setiap hari sebab kesibukan kerja. Tapi, bila awak baca setiap hari, anggaplah setiap hari saya berhubung dengan awak. Saya nak awak tahu setiap masa awak ada dalam hati saya. Happy Birthday sayang…”

Aku buka botol kaca berbentuk hati itu dan kuambil satu bintang. Kubuka origami itu dan di dalamnya tertulis, “Love is like a poisonous mushroom. You don’t know if it is the real thing until it is too late..” Aku tersenyum sendiri. Aku buka lagi bintang yang seterusnya. Walaupun dia meletakkan syarat satu hari cuma satu. Di dalam semua origami itu penuh kata-kata semangatnya untuk aku dan suara cintanya yang ikhlas. Demi Allah, sepanjang aku bergelar lelaki dewasa, inilah pertama kali aku menangis semahunya. Air mata aku tak berhenti mengalir sepanjang membaca kata-kata dalam origami itu sehingga habis semuanya kubaca. Aku telah menyakiti seorang wanita yang luhur.

Aku melawatnya di hospital. Walaupun mukanya penuh calar, bibirnya pucat dan kepalanya berbalut, dia tetap cantik di mata aku. Dia bukanlah wanita yang memerlukan make up tebal kerana dia memiliki kecantikan asli. Atas sebab itu aku menghalangnya terlalu rapat dengan mana-mana lelaki kerana gusar jika ada yang tertarik. Dia sekadar menurut. Demi menjaga hati aku. Aku capai tangannya yang berselirat dengan pelbagai wayar yang aku pun tak tahu. Sejuk tapi betapa lembutnya tangannya. Pertama kali aku menyentuhnya.

Aku bisikkan ketelinganya, “Sayang..saya datang… Cepatlah sedar. Saya rindukan awak. Saya banyak bersalah pada awak. Saya minta maaf,” pertama kali aku minta maaf darinya. Tiba-tiba denyutan nadinya jadi tidak menentu. Aku panic.

“Hei, apa yang kau dah buat pada dia? Tak cukup kau sakiti kawan aku?” jerkahan kawannya mengejutkan aku. Doktor dan beberapa jururawat bergegas masuk dan aku diminta keluar.

Setiap hari aku berdoa supaya dia cepat sembuh, cepat sedar. Aku gusar sekiranya Allah mengambil nyawanya. Bukan aku tidak redha dengan ketentuan, aku sedar aku masih perlukan dia. Aku sayangkan dia. Genap dua minggu, aku mendapat berita dia sudah sedar. Aku bersyukur. Inilah hadiah hari lahir yang paling bermakna untuk aku. Dia juga sudah dipindahkan ke wad biasa. Aku mahu melawat dia. Aku rindu senyuman dia.

Aku mendapat panggilan telefon yang meminta aku mengambil tempahan. Namun kerana terlalu gelojoh, aku terlanggar botol kaca bentuk hati pemberian dia. Ah, semuanya akan aku uruskan nanti. Aku biarkan serpihan kaca bertaburan di lantai.

Tak sangka dia menempah kek khas untuk aku. Dia atas kek itu tertera bahagian belakang jersi pasukan bola sepak kegemaranku, Arsenal berserta namaku dan nombor kegemaranku. Aku senyum sendiri. Bahagianya aku.

Abang bertuah. Girlfriend abang cakap dia tak tahu apa-apa fasal bola. Dia cuma tahu pasukan apa yang abang minat dan nombor yang abang suka. Sebab tu dia tempah kek ni khas untuk abang dan minta abang ambil sebab dia nak buat surprise. Dia cakap dia nak makan kek ni dgn abang. Kakak tu cantik, baik pulak tu. Abang, kirim salam pada akak ye? Abang jaga akak tu elok2," ramah gadis yang bekerja sebagai juruwang di kedai itu memberitahuku. Aku senyum sepanjang jalan ke hospital.

Sampai di hospital aku lihat dia sedang duduk di atas katil. Tiada sesiapa bersamanya. Dia sekadar termenung. Aku senyum padanya. Dia seakan terkejut melihat aku datang. Aku terfikir juga, boleh ke orang sakit makan kek? Tapi kan dia nak makan kek ni dengan aku.

“Sayang.. terima kasih kek ni. Saya happy sangat awak dah sedar. Adik cashier kedai tu kirim salam pada awak. Dia cakap awak nak makan kek ni dengan saya. Saya suapkan ya?” aku suakan sudu pada dia. Tapi sesuatu yang aku tak pernah duga, dia tepis tangan aku sampai sudu terpelanting ke lantai. Dia tak pernah kasar dengan aku. Dia selalu melayan aku dengan lembut. Aku pernah cuba pegang tangan dia pun dia tolak dengan baik. Mungkin dia terlalu terluka dengan aku.

“Baliklah. Saya makin sakit tengok awak. Bawak balik kek tu sekali. Saya tak nak tengok apa-apa berkaitan awak lagi,” pantas dia menarik selimut menutup muka. Aku terkedu sendiri. Dia tak mahu pandang aku lagi. Hati dia dah tertutup untuk aku. Dia tak pernah macam ni. “Baliklah. Saya makin sakit tengok awak. Bawak balik kek tu sekali. Saya tak nak tengok apa-apa berkaitan awak lagi,” pantas dia menarik selimut menutup muka. Aku terkedu sendiri. Dia tak mahu pandang aku lagi. Hati dia dah tertutup untuk aku. Dia tak pernah macam ni.

Selang beberapa hari, aku datang lagi tapi katil dia sudah kosong. Aku risau jika apa-apa yang buruk berlaku padanya. Dari jururawat aku tahu dia sudah dibenarkan pulang kerana keadaanya sudah stabil. Tapi yang mebuatkan jantung aku hampir gugur bila jururawat itu memberitahu dia masih menjalani rawatan susulan dan terapi kerana dia lumpuh. Dia lumpuh kerana aku!

Itu semua tiga tahun yang lalu. Sejak kejadian tu aku tak pernah jumpa dia lagi. Tahu apa-apa khabar berita pun tidak kerana aku memang tak pernah nak berbaik dengan kawan-kawannya. Walaupun sudah tiga tahun tapi aku masih merinduinya. Aku tak jumpa wanita yang mampu menyayangi aku lebih dari dia. Ah, panjangnya menung aku sampai nasi di hadapan mata sudah hampir dingin.

Baru aku hendak menyuap makanan ke dalam mulut, mataku terpaku pada satu wajah yang duduk selang beberapa meja dari aku. Dia? Aku pasti tu dia. Senyum dia masih sama. Tapi keadaan tidak lagi serupa. Dia sedang makan bersama lelaki lain.
Sesekali aku lihat dia mengusap perutnya. Dia mengandung. Maknanya dia sudah kahwin. Dan aku lihat lelaki yang juga makan di sebelahnya mengusap-usap tangan dia. Pasti itu suaminya. Dan aku sedar aku tak setanding suaminya sebab lelaki itu kelihatan lebih serba-serbi dari aku. Air mataku rasa ingin mengalir. Senyuman mahal milik dia yang dulu cuma untuk aku kini khas buat lelaki lain.

Suaminya lelaki bertuah. Itu aku tak nafikan. Cuma suaminya yang dapat menyentuhnya. Cuma suaminya yang dapat melihat apa yang terlindung. Dan aku sangat pasti, cuma suaminya yang mendapat takhta paling agung dalam hatinya yang suci.

Dia seperti botol kaca berbentuk hati yang pernah diberikan padaku dulu. Botol itu sudah pecah, namun aku sudah ganti dengan yang baru. Yang sama tapi tak serupa. Botol yang lama dipilih oleh dia dan yang baru dipilih oleh aku. Walapun aku masih menyimpan serpihan kaca botol itu, bentuknya tak lagi sama macam dulu. Dan sangat mustahil untuk kembali seperti dulu.

Pesanan buat semua lelaki, hargailah wanita yang menyayangi kamu. Jangan jadi macam aku. Matanya sangat cantik tapi aku selalu biarkan dia mengalirkan air mata dengan perbuatanku. Hidungnya yang kecil dan comel selalu aku sesakkan dengan asap rokokku walaupun aku tahu dia tak suka dan asap rokok boleh buat dia sakit kepala. Bibirnya sangat indah tapi aku selalu biarkan bibir itu tersenyum paksa kerana mangalah dengan setiap kemahuanku. Telinganya aku tak pernah nampak, terlindung, tapi telinga itu sering aku biarkan menerima segala marahku. Hatinya sangat lembut, dan aku selalu toreh dengan belati tajam dan aku biarkan dia merawat sendiri luka itu. Akhirnya, aku hanyalah lelaki ego yang tak memiliki apa-apa kerana dia sudah dimiliki orang lain.


Monday, July 25, 2011

wah.gOdaan..gOdaan..

Assalamualaikum korang2 semua...

semalam yaya ada gi watsons..niat sebenarnye nak beli facial mask saje..tapi gatal gak hati tu nak gi jenguk2 bahagian alat mekap..yaya gi lah port alat mekap yg brand maybelline punya..dush!! tetiba laju je anak mata tu zoom kat tag harga dia..sale sampai 27 july nie saje hokey!..haha..mula lah keinginan nak belanja lebih tu bermaharajalela..then yaya terus grab Maybelline's Hypersharp liner ngan harga RM18.80 & Volume Express Magnum waterproof mascara ngan harga RM28.70..wah mmg dah lama fall in love ngan dua2 benda nie..hehe..dah kebetulan harga tengah jatuh tu kan..rembat jelah..hehe..so kalau korang pun nak rembat same..gilah cepat2 kat watsons..serbu ramai2 hehe..tp dak yaya x tau lah kalau2 sale tu dia just wat kat watsons sandakan saje..hehe..nanti2 lau ada masa yaya wat cikit review tentang dua benda nie ye..oh ye..seminggu lagi kita dah nak menyambut bulan ramadhan kan..so yaya nak ucapkan selamat berpuasa pada semuanye ye..banyak2kan lah amalan di bulan yg baik nie..dapat pahala lebih cikit..hehe..tapi make sure puasa penuh tau..jangan nk ponteng2 lak..tak baik tau..hehe..




Thursday, July 14, 2011

120 Manly Pallete Eyeshadow dah sampai~~~

Assalamualaikum korang2 semua..now yaya dah ada minat yg baru tau u olz..yaya da jd giler mekap sejak 2 menjak 3 menjak 4 menjak nie..haha...dah tu.. org2 kat umah nie lh yg jadi mangsa contengan dak yaya nie yer..sabo je ler~~ 1 week before..yaya ada wat on9 shopping lg..& yaya baru je dpt parcel tu arinie..yaya beli Manly 120 Palette..akhir nye..sume wish list yaya tercapai..ngee~~~ eeee.. sronok..2 ronok..3 ronok..& beronok-ronok..haha..

kalau korang2 nk tau..pallete nie ada variety color of eyeshadow yg banyak..colourful gitu..kalah warna pelangi tau..x rugilh rasanye lau nk beli utk kegunaan sendiri..utk mak andam pun apa kurang nye kn..coz dgn 1 pallete nie kita leh dpt banyak color..berbaloi2 & jimat gitue..

meh..meh..dak yaya nk tujuk sikit pallete yg dak yaya baru beli tue..ngee~~


nie parcel yg yaya terima n dah bukak..


nie pulak pallete manly tue..cantik x?? cantik x?? hehe..

Tuesday, June 14, 2011

"WOW" Kotex!!





Assalamualaikum korang2 semua..kita hupdate dulu blog yg dah berhabuk n bersawang nie ye..ngee~~ ٩(-̮̮̃•̃)۶ Last week, masa yaya duk sibuk godek2 website..di tengah mlm buta tue..yaya terperasan lah pulak dengan 1 contest nie..contest Kotex "WOW"..mata yg dah layu tue terus jd segar bugar mcm sayur kat kebun tue..haha..actually contest nie dah lama pun dianjurkan..baru lah pulak nak teperasan kan..tak pelah kan..cuba nasib je..hehe..tuah ayam nampak di kaki..tuah manusia nampak kat tangan kan?? kan???..ngee~~ eh??!! (●̮̮̃•̃) ada pulak..x de lah..hehe..yaya gurau jew..tuah manusia siapa yg tau kan?? kot2lah last minute punya join tersenarai pulak dalam senarai pemenang..wow..betuah nye rasa..hehe..dush!! dush!! (●̮̮̃•̃) dak yaya nie..berangan je lebih..apa yg yaya tau..contest nie dianjurkan untuk pengguna setia Kotex sebenarnye..so..yaya nie memang dah jadi pengguna Kotex yang tegar sejak sekolah lagi sampailah sekarang ye..

kalau korang2 nak tau antara hadiah yang bakal dimenangi ialah..1st kalo x dapat kereta Myvi, dapat Ipad..x pun dapat Ipad Nano..itupun dah kira ok dah kan? kan?? hehee..
◕ ‿ ◕

so, apa yg penting korang kenalah ada satu polibeg dari Kotex...x kiralah dari mana2 jenis pun..then korang kena hantar surat tu mcm biasa..kena guna setem jew..x leh lah korang nak guna pos ekspres ke..pos laju kew..or kurier..mmg diorg x terima langsung..haha..nanti sia2lah keje korang tu ye..hehe.. ◕ ‿ ◕

kalau korang rasa nak join gak..korang boleh lah tengok kat sini ye..then leh download sekali borang dia kat sini..tapi kalau korang tak nak join pun x pe..tp make sure korang kena doakan yaya menang salah satu hadiah tu yer...so korang kena tadah doa sekarang!!..hehe..kejam tak dak yaya nie?? kejam tak?? hehe..


mari isi..mari isi... (●̮̮̃•̃)


p/s: hope dpt myvi tue..so sweet..hua..hua.. ◕ ‿ ◕



Tuesday, May 10, 2011

dak yaya belajar resepi org JAWA

Assalamualaikum korang2 semua.. lepas dah abes memerah otak utk final exam aritu..maka selesai lah sudah tempoh utk ya menuntut di poliku..hehe... so boleh lah pergi menegak kan keadilan yg memang dah tegak tue kan??..haha..dak yaya nie nak berpolitik lak.. so bila dah abes tue..menganggur lah kejap kan..maka ya pun buka lah ladang anggur..hehe..xde lah..gurau jew..actually, yaya pergilah ikot kursus memasak...untuk tiket masa hadapan lah kata kan..hua..hua..hua.. ( *o* ) kursus kat umah jew..belajar dengan chef cik ana & cik google....ngee~~~ pade harinie..yaya nak share cikit menu baru untuk keluarga ya..resepi nie dpt dari cik google..credit utk dia ye..hehe..resepi nie asalnya adalah resepi dari org jawa..simple saje..tp mabelesss..namanye "Sambal Lonte", nak buat sambal nie senang jew..bahan2 yg diperlukan pun cikit jew.. meh kita tengok bahan2 yang diperlukan untuk wat sambal nie ye..korang2 leh lah try lepas nie..memang sesuai sangat utk yg suka makanan pedas tue kan..boleh mengalir air mata makan sambal nie.. o(╥﹏╥)o hehe..lagipun sambal nie sesuai dimakan dengan nasi ataupun bubur.. ◕ ‿ ◕

okie dokie..mule2 kita kena sediakan bahan2nye ye..
1. belacan ( goreng belacan tue sampai naik bau..pastu angkat )
2. ikan bilis ( goreng ikan bilis tue sampai garing then angkat )
3. bawang merah ( goreng bwg yg dah dihiris then angkat gak..)
4. Cili padi & lada merah ( lepas dah hiris2 lada merah tue..gorengkan sekali dengan cili padi (cili burung)..pastu angkat )
ok..dah abes goreng semua bahan2 tue..boleh lah kita tumbuk semuanye dengan lesung pipit..ooops!! ٩(-̮̮̃•̃)۶ silap lak..lesung batu..hehe.. tumbuk2 dia sampai lumat ye korang2semua..agak2 dah nampak ok cikit..boleh lah hidangkan..n hasilnye seperti nie..
.
.
.
.
.
.
taraaaa.....!!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails